Bodega Monda 26 mei 2016

Het was een schitterende dag en zoals gewoonlijk spraken we af op de parking van La Cañada om van daaruit in colonne verder te rijden. We verzamelden om 10.45 uur want om 11.30 uur werden we verwacht bij Viña & Bodega Remsamen. We reden met vier wagens en bij het binnenrijden van Monda kwam er nog de wagen van Roberto en Denise bij. We hadden van Marjolijn een gedetailleerde routebeschrijving gekregen, maar af en toe kan er in Spanje wel eens een richtingaanwijzer verdwijnen. Hierdoor moesten we een klein ommetje maken om terug op het rechte pad te komen. Rechte pad is misschien iets te simpel uitgedrukt want het laatste stuk was behoorlijk bochtig en hobbelig, maar eind goed al goed en uiteindelijk werden we heel hartelijk begroet door René en Marjolijn. Vanaf de parking tot aan het terras van de woning was de weg behoorlijk stijl naar beneden. Wie een beetje onzeker was om die afdaling te voet te doen werd veilig en wel met de wagen van René afgezet.

Wat een prachtige locatie en wat een adembenemend landschap ontvouwde zich hier voor onze ogen!


Na de introductie en de uitleg, over wat hen deed besluiten om in Spanje te gaan wonen en ‘boeren’, namen ze ons mee naar de wijngaard. Daar kregen we van René alles van naaldje tot draadje uitgelegd over hun werkzaamheden en keuzes, met heel af en toe een aanvulling door Marjolijn. Gelukkig, voor wie vond dat de zon een beetje te fel brandde, konden we lekker in de schaduw van een amandelboom staan. Nadat we alles geleerd hadden over het werk in de wijngaard werden we terug naar het terras geloodst.

In het lokaal waar ze de wijn maken, kregen we op deskundige wijze het hele proces uitgelegd.

Uiteindelijk gingen we over tot de proeverij van één witte en twee rode wijnen en dit keer nam Marjolijn het roer in handen om ons precies te vertellen wat we dronken.

Hoedje af voor deze twee supergemotiveerde mensen die heel dit bedrijf van nul begonnen zijn en alles alleen runnen uitgezonderd tijdens de druivenpluk dan worden ze geholpen door enkele plukkers.


De dag kon eigenlijk al niet meer stuk, maar toch hebben we er nog een tweede belangrijk deel aangebreid. Wat denk je zijn we Vlamingen of niet? Natuurlijk kunnen die de innerlijke mens niet vergeten en dit keer ging het in stijl. We bezochten het restaurant in het prachtige Castillo de Monda.

Akkoord binnen is het misschien niet allemaal authentiek maar het oogt echt heel mooi. Bovendien is het een hotel waardoor het werd aangepast aan de noden van de moderne mens.

Omdat het te warm was op het terras kozen we ervoor om binnen te eten. De eetzaal is heel ruim en met de ramen open was het er heel luchtig.

Het restaurant wordt uitgebaat door Nederlanders. Het eten en de service waren voortreffelijk.

Na de maaltijd hebben we nog wat rondgeneusd in de gemeenschappelijke lokalen van het hotel en genoten van de prachtige vergezichten.


De dag was al behoorlijk gevorderd toen we helemaal voldaan huiswaarts keerden en die was in één woord SUPER geweest!


26 mei 2016 is opnieuw een datum die met stip genoteerd mag worden bij de Vlaamse Vrienden Costa del Sol.

In de Kosta van februari 2016 konden we een artikel lezen over een Nederlands paar – René Mooijman en Marjolijn Brouwer – dat in Monda een wijngaard-bodega bezit en beheert. Wanneer we in februari contact opnamen met hen om met de VV een bezoek te brengen bleek dat moeilijk omdat ze slechts 12 personen tegelijk kunnen ontvangen. Einde mei zijn onze rangen flink uitgedund en daarom kon ik na enig aandringen, bekomen dat we met 15 leden welkom waren.